Cum se testeaza ochelarii polarizati.
Ochelarii polarizati sunt aceia care lasa doar o parte din spectrul de lumina sa patrunda pana la ochi, si anume partea verticala a spectrului de lumina.
Lumina normala este nepolarizata. Asta inseamna ca unda luminoasa nu este intr-un plan fix, ci intr-unul care se roteste. In schimb lumina polarizata apare sub forma unei unde care se afla intr-un singur plan, si care are foarte mult aspectul unei benzi care oscileaza.
Lumina poate fi polarizata folosind filtre de polarizare. Aceste filtre contin molecule foarte lungi orientate in aceeasi directie, astfel ca lumina, dupa ce trece prin acest filtru, capata planul de propagare un plan paralel cu moleculele din filtru.
Daca lumina care trece este deja polarizata, aceasta isi va schimba orientarea si luminozitatea, dupa regula compunerii vectorilor. Polarizarea se foloseste la ecrane cu cristale lichide si la ochelari de soare sau aparate foto.
In final vom descrie un mic test pe baza caruia puteti sa verificati daca o pereche de ochelari au sau nu au lentile polarizante. Testul, pe care il putem numi testul telefonului, cu afisaj cu cristale lichide, decurge astfel: punem ochelarii la ochii si privim ecranul telefonului in pozitie normala. Ecranul se va vedea clar, fara pete intunecate.( poza nr.1) Pe masura ce vom roti telefonul cu 90 de grade, in plan paralel cu planul lentilelor, ecranul capata o tenta de gri inchis( poza nr.2) ajungand pana la negru iar imaginea cifrelor dispare cu desavarsire.(poza nr.3) In cazul lentilelor de calitate mai modesta ecranul ceasului va capata (la 90 de grade rotire) culoarea gri inchis iar cifrele nu vor disparea total, putandu-se distinge pe ecran.